KESMESTER.INFOKés, tőr, túrafeleszerelés, bicska, horgászkés

 
Késkészítés, kempingkés, harci tőr
   
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

   

 

   

Élezõ eszközök

Legkisebb helyen elfér és a konyhában mindig kéznél van, de a hentesek, mesterszakácsok is sűrűn használják az élező acél.Élező acél

Ma már erre is érdemes figyelmet fordítani a kiválasztásukkor, mert a késipar rohamos fejlődésével olyan keménységű késacélok kerültek felhasználásra, amelyek élezésére a hagyományos acélok nem felelnek meg. Ugyanis az élező acél keménysége legalább 6-10 Rockwellel nagyobb kell legyen, mint a kés éle. A fotón bemutatott darab sok-sok élező acél kipróbálása után maradt meg az én használatomban. Ezt merem ajánlani akár professzionális, akár otthoni, konyhai felhasználásra.

Az ezután szerintem leginkább használható élező eszköz egy Japán vizes vagy olajosan is használható élező kő. Ennek egyik oldala 1000 es míg a másik 6000 es szemcsefinomságú. Ha vigyázunk rá, hogy ne ejtsük le az unokáinkat is kiszolgálja. A számok azt jelölik, hogy mennyire finom a szemcseszerkezete a kőnek, vagyis 1 cm2 en hány csiszolószemcse helyezkedik el.

Élezoko

Ha valaki szeretne jobban felszerelkezni, felkészülni az otthoni vágóeszközök élezésére érdemes beszerezni 120 as finomságú lepkecsiszolót 140, vagy 220 cm átmérőben. Ennek az a hatalmas előnye a köszörűkővel szemben, hogy nem kemény és használat közben folyamatosan ventilátorként hűti az élezendő felületet. Ezáltal az élezés során felmerülő legnagyobb veszélyt sikerül megelőzni. Nem égetjük el az él szalagot, tehát nem veszíti el a hőkezelés során megszerzett keménységét. Ha ezzel felcsiszoltuk a sorját utána egy rongykorong és megfelelő csiszolópasztával borotva élesre polirozhatjuk a kés élét. Minél simább, tükrösebb a felület annál jobban suhan a kés a vágandó anyagban. Persze ezekhez egy 500-700 wattos köszörűgép is szükséges.

Élező szerszámok

1. Polir paszta
2-3. lepkecsiszoló
4. Befogó flansni
5. Rongykorong

Bővebb információ a késélező oldalamon. Egyéb oldalaim a http://kreativ.tudos.info oldalon

 

 

 


 
Ambrus Aladár: 0620 337-0757, email: aladar@fafaragas.info